20 Şubat 2013 Çarşamba

İstanbul Deniz Müzesi ve Tarihi Blogumuz

İstanbul Deniz Müzesi Hakkında Bilgiler, İstanbul Deniz Müzesi tarihi

Deniz Müzesi, İstanbul’da, Beşiktaş sem­tinde, Türk denizcilik tarihine ilişkin kolek­siyonları barındıran müzedir. ilk olarak 1897′de, Kasımpaşa Camialtı Tersanesi için­deki Mayın Müfreze Komutanlığı’na ait yapıda müzehane adıyla açıldı. Daha sonra Müze Amirliği adını aldı. 1933′te gene tersane sınırları içindeki Nakkaşhane’ye taşındı ve adı Bahriye Müzesi Müdürlüğü oldu. 1934′te adı Deniz Müzesi olarak değiştirildi 1948′de Dolmabahçe Camisi’ nin bir bölümünde yeniden düzenlendi. 1961′de, vergi dairesi olarak yapılıp bir süre de bu amaçla kullanılmış olan bugünkü yapısına taşındı.

Müzede bulunan pek çok değerli yapıt ve eşya. Müze Binası, Tarihi Kayıklar Galerisi ve Açık Sergi alanı olmak üzere üç bölümde sergilenmektedir. Müze Binası’nda çeşitli silahlar, giysiler, alemler, denizcilikle ilgili fotoğraflar, resimler ve haritalar, Barbaros Hayreddin Paşa ve Turgut Reis gibi ünlü denizcilerin sancakları, “Dumlupınar” de- nizaltısı, “Kocatepe” muhribi ve “Yavuz” kruvazörü gibi savaş gemilerine ait eşya bulunur.

1971′de müzeye bağlı olarak yanındaki ayrı bir yapıda oluşturulan Tarihi Kayıklar Galerisi’nde saltanat kayıkları, saraylılara ait kayıklar ve piyade kayıkları, kayık ve gemilere ilişkin çeşitli donanım, süs eşyası, armalar, gemi başı figürleri ve tarihsel gemilerin maketleri yer alır.

Açık Sergi alanında ise mezar taşlan, tuğra ve yazıt gibi taş eşya, top, kovan, su bombası ve çeşitli gemi aksamı gibi madeni eşya bulunmaktadır.

Önemli yapıtlarıyla Türk denizcilik tarihi­ne ışık tutan müzede ayrıca zengin bir kitaplık da vardır.

İstanbul Deniz Müzesi nerede


İstanbul Deniz Müzesi ve Tarihi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder