16 Şubat 2013 Cumartesi

İskoçya Özgür Kilisesi Blogumuz

İskoçya Özgür Kilisesi

İskoçya Özgür Kilisesi hakkında bilgi

İskoçya Özgür Kilisesi, 1843′te İskoçya Kilisesi’ııden ayrılanların kurdukları kilise. 18. yüzyılda İskoçya Kilisesi’nde daha çok toplumsal etkinlikler, kültür ve yerleşik kilise içinde din adamlarının konumlarıyla ilgilenen Ilımlılar ile Westminster İtikatnamesi’ne bağlı katı Kalvenci Evanjelikler arasındaki görüş ayrılıklarının sonucunda ortaya çıktı. 1712′de İngiliz Parlamentosu zengin toprak sahiplerinin yerel kiliselere papaz atamalarına izin verince, kilise Ilımlı­ların denetimine girdi. 19. yüzyılda ise Evanjelikler güçlenerek devletten daha ge­niş özgürlük ve cemaatlerin kendi papazla­rını seçme hakkını talep ettiler. Mahkeme­ler ve parlamento, toprak sahiplerinin pa­pazları atama hakkında direnince Evanjeliklerden çoğu kiliseden ayrılmaya karar verdi.

18 Mayıs 1843′te İskoçya Kilisesi Genel Kurulu’nun açılış oturumunda, Evanjelikler özgür bir kilise kurulu toplamanın olanak­sızlığını öne süren bir bildiri okudular. Daha sonra ayrı bir salonda İskoçya Özgür Kilisesi’nin ilk genel kurulunu yaptılar. Thomas Chalmers ilk kurul başkanı seçildi. Yerleşik kiliseden ayrılmanın ötesinde bir hareket sayılan bu olay “Kopma” adıyla anıldı.

Yeni kilise İskoçya Kilisesi rahiplerinin ve cemaatinin yaklaşık üçte birinden oluşuyor­du. Yerleşik kilisenin sağladığı bütün gelir­lerden, kiliselerden, profesörlüklerden ve rahip evlerinden vazgeçilerek gönüllü kat­kılardan oluşan fonlar kuruldu. Bu paralar­la rahiplerin maaşları ödendi; yeni kiliseler, evler ve okullar yapıldı; misyonerlik etkin­likleri yürütüldü. Özgür Kilise birkaç yıl içinde dikkate değer başarılar elde etti ve İskoçya’da etkili bir güç haline geldi. Kitabı Mukaddes’in yorumlanışında zamanla be­nimsediği yeni yaklaşımlar ise yer yer muhalefetle karşılaştı. 1900′de Özgür Kilise, 1847′de kurulan Birleşik Presbiteryen Kilisesi ile birleşerek Birleşik Özgür Kilise’yi oluşturdu. Toprak sahiplerinin rahip atama sistemi kaldırıldık­tan ve İskoçya Kilisesi devlet kilisesi olmak­tan çıktıktan sonra da yeniden bu kiliseyle birleşti.

Birleşik Presbiteryen Kilisesi ile birleşme­ye karşı çıkan küçük bir grup İskoçya Özgür Kilisesi’ni sürdürdü. Cemaatleri çoğunlukla Highlands ve adalardaki Gaelce konuşulan bölgelerdeydi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder